AIEEE 2013 Exam Date (JEE MAIN)

351459 Followers - 138 Articles - 4940 Questions and Answers

Career Point predicts NITs cut-offs lower than last year

by Pritika Ghura

Over 11.5 lakh students appeared for the All India Engineering Entrance examination (AIEEE) today. While the paper was considered easy, physics and mathematics paper was considered difficult by students. Pritika Ghura speaks to Pramod Maheshwari, Director and CEO of Career Point Infosystems Ltd, about the pattern of the paper and the reaction of students to

Q1.) Are you satisfied with the All India Engineering Entrance Exam which was held today? Were there any changes in pattern of questions as compared to last year?

Ans) There is no change in the pattern of question paper, and number of questions asked is also same as compared to last year. However, I am not satisfied with marks distribution among questions as few questions have been allotted 8 marks which in my opinion is not fair in multiple choice based competitive examination.

Q2) We saw many discrepancies in IIT-JEE paper this year. Was there any such discrepancy or any printing errors in AIEEE 2010?

Ans: No, as such no discrepancies have been noticed in AIEEE 2010 so far.

Q3) What is the general reaction of students who took the exam today? Did they find it difficult to crack?

Ans: The students found Physics slightly tougher than last year, but Chemistry was above average and
Maths was tough like last year.

Q4) Sir, on the basis of the papers can you predict the cut offs for different subjects?

Ans: Last year the cut-offs for NITs was about 54-55%. This year we expect it will be lower than this. We will be able to give cut-offs more accurately once we interact with our students.

Q5) Over 11.5 lakh students will be appearing for the exam. What is it that extra thing in a student which etermines that he will score a good rank? Also, do you think the current selection process is fool-proof or does it have any flaws? How can it be improved?

Ans: I think, a specific preparation focusing only on AIEEE can give you an edge over your peer group. Many students think that if they prepare for IIT-JEE, then they will also get prepared for AIEEE. But as there are large number of students now who just prepare exclusively for AIEEE and hence are better prepared as compared to other who are also preparing for IIT-JEE.

Q6) Do you think coaching institutes have mastered the art of preparing the students to crack the AIEEE exam?

Ans: The coaching institutes may have not mastered the art of preparing students to crack the exam, but have aced the art of imparting education in an effective manner which is required to crack AIEEE. Ultimately, the coaching institutes are providing education.

Q7) A committee comprising of IIT directors have proposed a single national-level entrance examination for Engineering in India and giving more weightage to class XII exams. Your comments?

Ans: Single national-level entrance will be good for students and parents. However, I think the idea of giving weightage to class XII marks is rubbish as XII examination focuses on testing student's memory and not skills. Also different boards have different difficulty level and even with standardization, you cannot do justice with all. I firmly believe that the government should develop a mechanism which is fair to all aspirants.

Q8) Sir, would you like to say something to our surfers who aspire to make it to top engineering colleges one day?

Ans: Believe in yourself. Selection in IIT-JEE/AIEEE is just one event of life and you have to win many such battles to become successful. I wish you all success and happiness in life.

6 Comments
    sudipa_das_in_NIT
    Vote
    Current Rating
    1
    Rate Up
    Rate Down
    sudipa_das_in_NITWed, 03 Jul 2013 05:03:37 -0000

    with the marks 95 and a rank 109109,wil I get chance in any NIT ?

    Post Comments

    Reply to This
    NAIK AADIL
    Vote
    Current Rating
    1
    Rate Up
    Rate Down
    NAIK AADILThu, 16 May 2013 02:35:36 -0000

    sir what will be cut for nit srinagar for jee 2013

    Post Comments

    Reply to This
    anil7974l
    Vote
    Current Rating
    1
    Rate Up
    Rate Down
    anil7974lFri, 23 Nov 2012 10:14:52 -0000

    I required complete detail about the total no. of students have taken part in AIEEE, IIT-JEE and AIPMT examination last year from Vadodara district and how many clear this exam.

    Post Comments

    Reply to This
    abhishekrajawat87
    Vote
    Current Rating
    1
    Rate Up
    Rate Down
    abhihek rajawatMon, 02 May 2011 07:13:37 -0000

    sir i am getting around 165 marks in aieee 2011 so which nit i can get for civil engineering

    Post Comments

    Reply to This
    amin_tral
    Vote
    Current Rating
    1
    Rate Up
    Rate Down
    amin_tralSat, 29 May 2010 11:59:54 -0000

    SIR, IAM GETTING ABOUT 140 MARKS IN AIEEE2010. CAN I GET A SEAT IN CIVIL IN NIT SRINAGAR KASHMIR

    Post Comments

    Reply to This
    gaurav agarwal
    Vote
    Current Rating
    1
    Rate Up
    Rate Down
    gaurav agarwalThu, 27 May 2010 13:33:52 -0000

    sir,i am geeting 247 marks in aieee 2010 can i get civil in nit allahabad

    Post Comments

    Reply to This

Your Comment

Avatar
Vote
Current Rating
0
Rate Up
Rate Down
Have an account? Log In

Textile is Enabled. View Reference.
Lead_arrow_side

Think beyond AIEEE: Apply to Top Engineering colleges

Get a chance to fulfill your engineering aspirations by taking admission in one of the top engineering colleges of the country. So what're you waiting for? Fill this Form and Connect with top engineering colleges.

About the Author

pritika Ghura
Name:
About: I love talking, writing and making friends. I am very optimistic, energetic and a dreamer.

Last Updated At Jul 03, 2013
3391 Views

6 Comments aieee tips aieee 2010 aieee preparation

Similar Articles

More Lessons